1001.cat
http://www.1001.cat/phpBB3/

ERRADES DE L´HERGÉ
http://www.1001.cat/phpBB3/viewtopic.php?f=6&t=31
Pàgina 1 de 1

Autor:  PERE SAPRISTI [ dl. jul. 23, 2007 10:56 am ]
Assumpte de l’entrada:  ERRADES DE L´HERGÉ

Errades de l’ Hergé.

L´Hergé va cometre una errada a Stock de Cock, amb l´esmentat Piotr Sutz, esmentat estoni. El persionatge Piotr Sutz es un joc deparaules i de dibuixos i conceptes.

El cognom algú ja ho ha dit que es com l´expressió que el Haddock fa servir normalment. El nom no pot ésser estoni de cap manera. No fòra de cap manera Piotr, sino Peter.
Fem un apartat històric. A fins del segle XIX quan es va iniciar el plà de russificació dels paissos bàltics, s´introduí la necessitat de que els naturals d´Estònia i Letònia parlessin rus i s´hi introduí l´ensenyament oblgiatori del rus a les escoles. Abans, encara que aquests països van deixar de ser alemanys no hi havia problema i els nens estudiaven, amb més frequència que a Rússia l´alemany.

Tantmateix, el més important fòra que els mariners de cert grau d´importància havien d´ésser de l´Esglèsia Ortodoxa i no luterans, com és tradicional a Letònia i Estònia. En aquesta magnífica unió d´Estat i Esglèsia de Rússia, molts mariners d´Estònia, especialment de l´illa de Saarema, van fer-se ortodoxes. Però no van canviar del tot els seus noms. Fins ara hi ha ortodoxes.

També es clarament fòra de lloc quan el Piotr Sutz (li falta un ull, estranyament per ésser un pilot) es posa a ballar un ball rus en un episodi. Això, totalment fora de lloc, naturalment.

pere sapristi

Autor:  Xifort [ dl. jul. 23, 2007 2:52 pm ]
Assumpte de l’entrada: 

El nom correcte d'un veritable estonià fòra Peter Sutt.

Les disquisicions sobre l'onomatopeia Zut!, Pst! o Oops! ja es veuran un altre dia.

Per a dins d'uns messos anuncio un proper "Quadern d'en Xifort" titolat "La veritable històris d'en Piotr Szut". (Porto un parell d'anys intentant cercar una documentació concreta, i a poc que l'aconsegueixi...)

(Però, en primícia per a Tintincat, anuncio també l'aparició abans de la tardor d'un altre Quadern que ja està gairebé acabat, el títol del qual em reservo oferir ara per a no desvetllar la sorpresa)

Xifort

Autor:  PERE SAPRISTI [ dl. jul. 23, 2007 3:52 pm ]
Assumpte de l’entrada: 

Benvolgut Xifort,

M' agradaria sapiguer que vol dir en el la seva estomatologia Sutt en estoni. No en estonià, naturalment.

Jo, naturalment, estic tot esperant el seu relat sobre eles estonis i sobre aquest personatge.

Sempre amablement,


Pere

Autor:  PERE SAPRISTI [ dl. jul. 23, 2007 7:04 pm ]
Assumpte de l’entrada:  TINTIN I L ' ESTONI PER CERT

Benvolgut doctor Xifort,
parlar de Piotr Szut com a estoni és absurd.

Aquest senyor no es éstoni de cap manera. L´estoni i el el segon cognom son incomprenssibles. Piotr Szut no és estoni, de cap manera. Aquest llibre fou escrit, no ho oblidem, després de l´ocupació dels països bàltics. És una errada, tantmanteix.

Hi ha un moment, tot plegat. Els russos, més aviat, els jueus que van fer la revoluciò, tenen el costum de parlar dels finesos i dels estonis com persones molt lentes en el seu pensar. Més que ells naturalment. Hi han molts acudits al respecte en rus, que tot plegat, podrien aplicar-se al senyor denominat estoni, encara que poc probable.

Autor:  Xifort [ dl. jul. 23, 2007 8:26 pm ]
Assumpte de l’entrada: 

Amic Pere:

Aquí he de reconèixer que els meus coneixements sobre Estònia son força minços.

Tanmateix, he intentat documentar-me una mica sobre el tema i he tret les següents conclussions (que no voldria desvetllar més del raonable, ja que és el fonament del treball ("quadern") que estic preparant)

1-Szut prové de l'onomatopeia francesa Zut
2-Szut és un cognom polonès.
3-Piotr és un nom rus
4-El cognom estoni, per la seva fonètica, més semblant a Szut , segons les meves informacions, és Sutt (que sembla ser un cognom estoni real).
5-Per la seva edat, el tal Szut hauria nascut a finals de la primera guerra mundial, o a começament dels anys 20, época en la qual Estònia fou estat independent, per la qual cosa pot considerar-se a el mateix com estoni i no soviètic, car segons la meva teoria es tractaria d'un exiliat.
6-El tal Szut hauria participat en la Segona Guerra Mundial com a pilot, bé en les Forces Aéries Estonies (que es van exiliar en ple a Suècia, amb avions i tot) o la Luftwaffe, on és reconeguda la pertinença de diversos pilots estonis.
7-Hergé tenia un conegut relacionat amb Estònia
Y hasta aquí puedo leer.

Quan tingui acabat el treball (encara trigarà) us el faré arribar bé en format electrònic, bé en paper per correu postal si així ho desitgeu.

Una forta abraçada, amic Pere!

Xifort

Autor:  PERE SAPRISTI [ dt. jul. 24, 2007 5:57 am ]
Assumpte de l’entrada:  PERE SAPRISTI

Benvolgut Doctor Xifort

Per cert. M´oblidava dir que ésser nascut a Estonia no vol dir ser estoni. Per exemple, l´actual Patriarca de Moscou i de tota Rússia Aleksi II (Esglesia Ortodoxa de Rússia) és estoni. Va neixer l´any 1929 a Estònia (l ´Estonia no ocupada pels soviétics, naturalment). El seu cognom es Ridiger. Alemany, doncs. Clar que com va dir la pensadora espanyola i cantant "La vida es una tombola" perque Benet XVI també es alemany i es diu, curiosament Radzinger.

Un abraç i éxits. Estic esperant, naturalment, la teva nova obra

Autor:  PERE SAPRISTI [ dt. jul. 24, 2007 6:00 am ]
Assumpte de l’entrada:  PERE SAPRISTI

Sapristi doctor Xifort!

Ara m´en adono. Llamps i rellamps. Aleksi II i Benet XVI son Dupond i Dupont!!!

Estem perduts!

Autor:  PERE SAPRISTI [ dt. jul. 24, 2007 11:12 am ]
Assumpte de l’entrada:  PERE SAPRISTI

És una gran sopresa. Aquesta de la nova enmarcació dels Dupond i Dupont. És sabut, per alguna raò semiòtica, que el nostre bon amic
Xifort ens explicarà que els capellans catòlics mai portin bigotis. Poden dur barbes, o estar afaitats mai bigotis. Curiosament. Els papes de Roma normalment estan afaitats. A Rússia, al contrari, si no duus barbes, ningú et farà cas ni et pendrà com a ´pop´, o pare de l ´Esglèsia.


Pere

Pàgina 1 de 1 Totes les hores són UTC
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/