1001.cat

1001.cat

1001, associació catalana de tintinaires
 
Hora i data actual: dl. juny 21, 2021 4:23 am

Totes les hores són UTC
Publica un nou tema Respon al tema  [ 11 entrades ] 
Autor Missatge
 Assumpte de l’entrada: Tornassol, un resum.
EntradaPublicat: ds. set. 29, 2007 3:18 pm 
Desconnectat
Avatar de l’usuari

Membre des de: dt. des. 12, 2006 3:44 pm
Entrades: 503
El professor Bacteri, el professor Otto Lidenbrock, el professor informàtic Hopstern, l'escultor Dèdal, el professor Charles Xavier, el mag Jaztromo... i, naturalment, el professor Tornassol. Què tenen en comú aquests personatges? Tots ells són personatges literaris i genis inventors i erudits, cadascú del seu "ambient" respectiu. I és que, de "personatges inventors" sempre n'hi ha hagut, i sempre n'hi haurà. Alguns seran més realistes i d'altres més ficticis, naturalment. I és que en multitud d'històries hi ha un savi, un geni, un inventor, en resum: un personatge que donarà més possibilitats creatives i "una excusa" per poder posar invents i possibilitats a la història. En Tintín posarà el seny i l'equilibri, en Haddock el mal geni i els renecs, els Dupond faran el ruc i en Llantió serà el pesat, però només en Tornassol obrirà les portes als invents i al coneixement. (Per més informació sobre els personatges mencionats al principi del pàrraf, llegir comentari a sota).

Ja que en Tornassol, empatant amb en Haddock, ha tingut, en la segona volta de les eleccions Tintin-Stoa, un total de 5 vots i un 26%, és just que li dediquem un article propi. Bé doncs, aquí el teniu.

El mestre Herge, així doncs, va tenir la idea de posar un inventor a la sèrie, i ho va fer per primer cop en "El tresor de Rackham el Roig". La situació va ser aquesta. En Haddock havia engegat, amb paraules intimidatòries, una colla de pressuptes descendents del pirata Rackham el Roig, que volien la seva part del tresor. Aleshores el mariner barbut tira sense voler dos llibres d'aquests "hereus de sucre candi" (com els anomena) sobre els barrets dels Dupond; mentre es troba arreglant aquest maldecap, apareix inesperadament en Tornassol, que vol presentar al Tintín el seu "submarí tauró". La primera situació amb el Haddock és ben característica: davant les preguntes del mariner barbut, en Tornassol deixa veure el seu problema auditiu, la seva sordesa, cosa que més d'un cop fa perdre la paciència al temperamental Haddock, maldecap que es mantindrà en aventures posteriors. Al principi, el Tornassol i el seu invent són rebutjats, i acaba aparentment engegat a dida; però ell insisteix i, al final, el Haddock acaba satisfet per la seva ajuda, i es converteixen en fidels amics.

Les constants que dóna en Tornassol al llarg de les seves aventures són, recordem-ho, la seva enorme inventiva i la seva sordesa, i també: el seu particular plaer de passejar-se amb el seu pèndol, els seus ocasionals rampells d'ira, la seva tendència (per dir-la així) a ser raptat en vàries ocasions pels dolents, la seva colaboració en l'invent del coet llunar (anys abans que Neil Amstrong arribés realment a la lluna) i, perquè no dir-ho, l'únic insult d'en Haddock que l'inventor sempre escolta perfectament i que mai tolera: "Ja n'hi ha prou de fer la mona!!".

La seva relació amb els personatges tintinaires és ben singular. És un gran amic d'en Tintín i d'en Haddock, té enrabiades ocasionals amb els Dupond, té un tracte formal i convencional amb el Néstor, és molt distret respecte a les impertinències d'en Serafí Llantió, està una mica inquiet davant les atencions de la Castafiore, sent un cert afecte pel Milú, i sempre confia molt en els seus aliats que, a vegades, al final, acaben traicionant-lo (com en Wolff). Tot això, per suposat, sempre que acabi escoltant bé el que li diuen, perquè, de debò, la seva sordesa i les seves distraccions són una constant en totes les històries tintinaires (i, com sempre, el personatge que més s'empassa les seves badades és el nostre sofert Haddock).

Els invents de Tornassol mereixen un pàrraf en concret. El seu primer invent, com hem dit, és el submarí individual, que al final permet trobar el vaixell "Unicorn". També hi ha l'invent per a raspatllar vestits (que en Haddock ha de "sofrir", davant les rialles dels Dupond), la seva colaboració en el cohet llunar (potser el més popular dels invents en els que colabora), els patins a motor (que Abdallah aprofita per fer-li al nostre inventor una bona trastada), l'antídot contra el detonant N14, el perillós emissor d'ultrasons, el seu complicat televisor de color, la seva rosa "Bianca" (que dedica a la seva apreciada Castafiore), el seu tub de pastilles per impedir el consum d'alcohol, i el seu únic invent més propi de la ciència ficció: la màquina de fer fotocòpies a tres dimensions ("Tintín al llac dels taurons"). També es pot mencionar, com una troballa seva, una peça de cobalt a l'estat natural que, segons les seves especulacions, és d'origen extraterrestre ("vol 714 a Sidney").

També es poden recordar vàries escenes de la seva particular amistat amb Haddock. La primera ("El tresor de Rackham el Roig") és quan en Haddock descobreix en Tornassol de polissió al Sirius quan pensava haver-lo engegat; aleshores, quan descobreix que ha estat l'inventor qui l'ha deixat sense whisky per poder posar les peces del seu submarí, l'amenaça amb tirar-lo per la borda, però al final s'acaben tolerant i ajudant-se. Una altra ("Les 7 boles de cristall") és quan Tornassol ha estat raptat i misteriosament desaparegut, i aleshores en Haddock està deprimit i inconsolable per la mort del seu amic; de seguida que rep noves informacions dels seus raptors, no ho dubta ni per un minut i surt a buscar-lo amb en Tintín. Una altra ("Objectiu la lluna"), quan en Tornassol, qui no pot tolerar que en Haddock li digui que "fan la mona", caminen per tota la base llunar fins que li ensenya el coet llunar per l'interior, perquè en Haddock "vegi el que fa la mona". En una altra ("L'afer tornassol"), en Haddock està de mala llet perquè l'inventor, cremant amb la seva pipa els plànols de l'aparell d'ultrasons, li incendia la barba. En una altra ("Tintín i els Pícaros"), en Tornassol i en Haddock discuteixen perquè el primer ha fet al segon víctima de les seves pastilles contra l'alcohol; en Tornassol argumenta que ho ha fet per la salut del capità, mentre que aquest considera el fet com un atemptat contra la seva llibertat personal. Aquestes i altres anècdotes (grans i petites) són les que té en Tornassol amb el seu company Haddock, sense comptar les que té amb altres personatges tintinaires (entre les que són memorables la seva certa afició romàntica a les dones autoritàries com la Castafiore o la sempre enfadada Peggy).

Per últim, cal mencionar la seva darrera aparició. La darrera vinyeta on es veu al geni distret és en el castell de Molins de dalt ("Tintín a l'art alfa"), xerrant amb el Capità i el Tintín. Després aquests últims marxen d'investigació a Ischa, mentre en Tornassol es queda esperant al castell que ells tornin; i aquesta és la darrera cosa que se'n sap. Hom pot imaginar que Herge hauria tingut més idees per al savi inventor en l'"Art Alfa" o en un còmic posterior; o hom pot fer teories sobre la possibilitat que en Tornassol i els seus companys tintinaires tornin a estar actius en mans d'un escriptor posterior; qui sap, ja ho veurem.---------------------------------------------------------------------------

Ja hem vist, doncs, com en Tornassol és un personatge interessant i curiós i, sens dubte, les aventures tintinaires haurien estat molt diferents sense ell (sobretot la saga de dos números del coet llunar i "l'assumpte Tornassol", històries injustificables sense un o altre geni inventor). Però en Tornassol no només destaca com a tintinaire per la seva capacitat d'inventar, sinó també per les seves característiques psicològiques i socials (la seva sordesa, les seves distraccions, les seves amistats amb Haddock i altres inventors i personatges, etcetra). I per últim, perquè no dir-ho, ha de ser un preferit pels stoers votants, qui, encara que en segona volta, l'han "fet president" de la votació.

I tinc preparades més sorpreses per al món de Tintín, però hauran d'esperar, perquè com a administrador de La Stoa faig vacances i no escriuré més articles durant un temps. Fins aleshores, cuideu-vos.-----------------------------------------------------------------------------

Personatges inventors mencionats en aquest capítol.

Professor Bacteri. Personatge molt conegut del còmic espanyol, de les aventures de "Mortadelo i Filemón". És l'inventor de l'agència d'investigació de la T.I.A.. És capaç de crear els aparells més inverosímils, que quasi sempre, per algun motiu, funcionen malament i fan el gran desastre. És un expert (ehem!) en informàtica, botànica, veterinària i altres camps d'investigació. Encara que el Super confia en ell cegament passi el que passi, en Mortadelo l'odia perquè un dels seus invents fou causa de la seva calvície. És un personatge bastant freqüent en les aventures de Mortadelo, siguent en ocasions, com en Tornassol, el personatge inventor les creacions del qual fan possible l'aventura que s'explica.

Otto Liddembrock. Savi expert en desxifrar llenguatges clau. Va llegir el missatge secret del savi del segle XVI Arne Saknussem i les seves indicacions i així, junt amb el seu nebot i el seu nou guia Hans, va emprendre viatge al centre de la terra, viatge que els portarà per un nombroses aventures. Se'l coneix per la clàssica aventura de Juli Verne "Viatge al centre de la Terra".

Hopstern. Vicepresident de la companyia d'informàtica Genecomp, i expert en informàtica i cibernètica. Quan s'adonà que l'ordinador de la seva companyia ("Conrad"), el qual havia tocat en premi a un adolescent, havia resultat aquest mateix ordinador, per casualitat, un aparell extraordinàriament inteligent, aconseguí convèncer al seu propietari per a utilitzar-lo per a fer-se ambdos millonaris. Fou el responsable del viatge a Butea, on, junt amb el propietari de l'ordinador, esperaven aconseguir, a canvi d'informació sobre el petroli de la regió, una suma multimillonària. Escapà del palau en meitat d'una guerra robant el globus del príncep. (Aquest personatge apareix en les aventures del llibre "Superordinador", de la sèrie "Tria la teva aventura").

L'escultor Dèdal. Personatge de la mitologia grega. Arquitecte i inventor. Es posà al servei de Minos, el rei de creta, i inventà el laberint que atraparia al monstre Minotaure. Quan Teseu matà al monstre Minotaure, Minos decidí tancar a Dèdal i al seu fill Ícar al laberint. D'allà escaparen ambdos gràcies a unes ales fabricades amb plomes unides per cera. Intentant fugir de Creta, Ícar volà massa aprop del sol, se li fongueren les ales i morí caient al mar. Més tard, Dèdal fou acollit pel rei Còcal, qui el protegí del futur intent de venjança de Minos. Era conegut per tota grècia per multitud d'invents enginyosos i, també, per la seva habilitat extraordinària com a escultor.

Professor Charles Xavier. Un personatge força popular en els còmics de la "patrulla X". Apart del mèrit d'haver fundat el grup de superherois que porta aquest nom, ha inventat, entre d'altres enginys, la màquina "Cervell" ("Cerebro"), que permet localitzar a mutants en qualsevol lloc del planeta, per tal de poder capturar-los i dur-los a la justícia o convertir-los a la seva causa pacífica per a la seva raça. Té una aventura romàntica amb l'amor de la seva vida, l'emperatriu Lilandra.

Mag Jaztromo. Personatge d'un món imaginari que apareix en diversos llibres de "Lluita ficció" ("Lucha ficción"). Ha inventat objectes màgics de diversa utilitat, i té amplis coneixements sobre paraules màgiques i encanteris. Sovint es gasta les monedes que obté amb la venda dels seus invents per a comprar-se deliciosos pastissets de crema, que són la seva debilitat. Té una certa similitud amb un altre personatge d'aquestes històries, el mag Nicodemus, un encantador solitari de gran poder que viu a soles sota el pont de Port Blacksand.--------------------------------------------------------------------------------

Enllaços interessants:

Article sobre el Haddock: http://www.lastoa.cat/modules.php?name= ... e&sid=1539
Article sobre el Milú: http://www.lastoa.cat/modules.php?name= ... e&sid=1283
Article sobre el Dupond: http://www.lastoa.cat/modules.php?name= ... e&sid=1293
Resultat de les primeres eleccions: http://www.lastoa.cat/modules.php?name= ... e&sid=1276
Resultat de les segones eleccions: http://www.lastoa.cat/modules.php?name= ... e&sid=1538
Web Tintincat: www.tintin.cat

_________________
Que passis un bon dia i que tinguis sort. Visquen Tintín i Hergé.


Torna a l’inici
 Perfil  
 
 Assumpte de l’entrada:
EntradaPublicat: dc. oct. 10, 2007 3:02 pm 
Desconnectat
Avatar de l’usuari

Membre des de: dt. des. 12, 2006 3:44 pm
Entrades: 503
M'agradaria saber si algú ha llegit aquest article, per així comparar impressions. Algú s'anima a fer un comentari? A veure...

_________________
Que passis un bon dia i que tinguis sort. Visquen Tintín i Hergé.


Torna a l’inici
 Perfil  
 
 Assumpte de l’entrada:
EntradaPublicat: dc. oct. 10, 2007 5:00 pm 
Desconnectat
Avatar de l’usuari

Membre des de: dv. des. 03, 2004 8:47 pm
Entrades: 163
L'article és impecable, per aixó ens has deixat sense paraules! :D

Per una altra banda, afeigiré (solament per afeigir, per a res més) que, evidentment Tornassol entronca amb la immensa llista de cient´ífics d'aventura, dels quals en Marc ha esmentat un grapadet.

Psicològicament, penso que en Tornassol té certs problemes d'autoestima i sempre, en el seu fur intern, deu estar plagat de dubtes. Solament així s'explica els seus atacs d'ira quen se li comenta que pot "fer la mona".
És aquesta por a fer el ridícul (la mona) el veritable taló d'Aquiles del professor? Tan gran és la seva inseguretat?

I un altre comentari (pixant fora de test, és clar!): Us heu donat que el món del cómic està farcit de trios? I, a més, de trios en els quals els rols estan molt especificats: 1) l'heroi, 2) el forçut y 3) el nyicris.
El Capità Tró (Capitán Trueno), El Cadell de Senglar (Jabato), El Corsari de Ferro (Corsario de Hierro) i altres formen trios d'aquesta mena.
Tintinescament, podríem adjudicar rols semblants a Tintín, Haddock i Tornassol.


Torna a l’inici
 Perfil  
 
 Assumpte de l’entrada:
EntradaPublicat: dc. oct. 10, 2007 6:04 pm 
Desconnectat
Avatar de l’usuari

Membre des de: dt. des. 12, 2006 3:44 pm
Entrades: 503
Com sempre, en Xifort comenta els meus articles, d'una forma tal que demostra haver-se'ls llegit (gràcies mil, nano!).

Sobre la llista de científics i inventors diversos, vull dir que, naturalment, no he fet una llista exhaustiva de tots els inventors literaris de tots els temps ni tampoc ho he pretès ni de lluny (seria una feinada...! clar que ben pensat potser seria un bon best-seller i tot...); jo només he mencionat els primers que m'han vingut al cap, i fins i tot ara lamento algun que m'he deixat en el tinter, com la doctora Nera Vivaldi... Només m'interessava donar un llistat-exemple de la meva hipòtesis sobre el clàssic inventor dels contes.

Vull remarcar això, que tampoc és res extraordinari, però per comentar-ho ja està bé. Salut!!

_________________
Que passis un bon dia i que tinguis sort. Visquen Tintín i Hergé.


Torna a l’inici
 Perfil  
 
 Assumpte de l’entrada:
EntradaPublicat: dj. oct. 11, 2007 9:17 pm 
Desconnectat
Avatar de l’usuari

Membre des de: dv. des. 03, 2004 8:47 pm
Entrades: 163
T'he de dit que llegir articles d'aquesta mena és un veritable plaer.

I molt més encara quan aporten la matèria necessària per a que el fòrum rutlli. Recordem que "fòrum" en llatí vol dir "plaça pública", és a dir, lloc on la gent intercanvia opinions i coneixements. I debatre les idees (amb el màxim respecte, com tots nosaltres hem estat educats) solament fa que enriquir tant als que participen com els que simplement escolten (recordem la dita de que més calla qui és més savi).

De tota manera, a vegades trobo a faltar alguna opinió discordant, d'aquelles que donen "vidilla" al fòrum i que el tornen més "ardent".
(recordo una vegada que per moure tot un ensopit pati de butaques vaig gosar dir que Hergé era un poca-solta i que tota la feina la feien el deMoor i el Martin. Encara se senten els crits de terror de la concurrència!!! :lol: :lol: :lol: :lol: )

Una abraçada,
Xifort

PS. I més trempera, companys!!!


Torna a l’inici
 Perfil  
 
 Assumpte de l’entrada:
EntradaPublicat: ds. oct. 13, 2007 11:38 am 
Desconnectat
Avatar de l’usuari

Membre des de: dt. des. 12, 2006 3:44 pm
Entrades: 503
Xifort ha escrit:
T'he de dit que llegir articles d'aquesta mena és un veritable plaer.

I molt més encara quan aporten la matèria necessària per a que el fòrum rutlli. Recordem que "fòrum" en llatí vol dir "plaça pública", és a dir, lloc on la gent intercanvia opinions i coneixements. I debatre les idees (amb el màxim respecte, com tots nosaltres hem estat educats) solament fa que enriquir tant als que participen com els que simplement escolten (recordem la dita de que més calla qui és més savi).

De tota manera, a vegades trobo a faltar alguna opinió discordant, d'aquelles que donen "vidilla" al fòrum i que el tornen més "ardent".
(recordo una vegada que per moure tot un ensopit pati de butaques vaig gosar dir que Hergé era un poca-solta i que tota la feina la feien el deMoor i el Martin. Encara se senten els crits de terror de la concurrència!!! :lol: :lol: :lol: :lol: )

Una abraçada,
Xifort

PS. I més trempera, companys!!!


1) La dita no hauria de ser, més que "qui més calla és més savi", aquesta altra: "qui més escolta és més savi"?

2) Jo també trobo que pot haver-hi alguna opinió discordant que posi més salsa al fòrum, sense necessitat de caure en la falta de respecte. De totes maneres, compte, perquè cal respectar, almenys una mica, les idees del "contrincant".

Una abraçada!!

_________________
Que passis un bon dia i que tinguis sort. Visquen Tintín i Hergé.


Torna a l’inici
 Perfil  
 
 Assumpte de l’entrada:
EntradaPublicat: dj. oct. 25, 2007 7:02 am 
Desconnectat
Avatar de l’usuari

Membre des de: dt. des. 12, 2006 3:44 pm
Entrades: 503
Xifort ha escrit:
(...) Per una altra banda, afeigiré (solament per afeigir, per a res més) que, evidentment Tornassol entronca amb la immensa llista de cient´ífics d'aventura, dels quals en Marc ha esmentat un grapadet.

Psicològicament, penso que en Tornassol té certs problemes d'autoestima i sempre, en el seu fur intern, deu estar plagat de dubtes. Solament així s'explica els seus atacs d'ira quen se li comenta que pot "fer la mona".
És aquesta por a fer el ridícul (la mona) el veritable taló d'Aquiles del professor? Tan gran és la seva inseguretat?

I un altre comentari (pixant fora de test, és clar!): Us heu donat que el món del cómic està farcit de trios? I, a més, de trios en els quals els rols estan molt especificats: 1) l'heroi, 2) el forçut y 3) el nyicris.
El Capità Tró (Capitán Trueno), El Cadell de Senglar (Jabato), El Corsari de Ferro (Corsario de Hierro) i altres formen trios d'aquesta mena.
Tintinescament, podríem adjudicar rols semblants a Tintín, Haddock i Tornassol.

1) L'expressió "grapadet" em sembla imprecisa. Vols dir, amb "grapadet", "colla ínfima, poc apreciable, sense gaire valor"? O vols dir: "poques persones d'un grup molt, molt més gran"? Suposo que vols dir lo segon, és a dir, "poques quan n'hi ha moltes més", oi? És el que em sembla, però per preguntar no es perd res...

2) Respecte als atacs de ràbia que agafa en Tornassol quan li diuen "mona", per mi, no són (o són al mateix temps que) deguts a una enrabiada infantil sense cap valor, sinó més aviat que es pren l'adjectiu "mona" com si li diguessin "ésser humà sense cap valor, que no fa res de profit, com si fos una mona que tota l'estona vacila", o sigui "tu ets un gandul sense profit i un inútil".

Si això pensava en Tornassol que deia en Haddock ("I tota aquesta gent, i la pila atòmica, i el meu coet, és també fer la mona, oi??"), si era aquest el missatge de Haddock, aleshores s'entén una mica que n'estigués tant indignat.

Jo sóc un creatiu (en el meu cas, en el món de la literatura, encara que de moment no he conegut quasi gens l'èxit) i, com a persona que viu dins de la passió per inventar, comprenc bastant la reacció de Tornassol, i fins no seria una cosa absurda que afirmés que en alguna ocasió, tot i que en un context més real i menys literari, agafés una enrabiada així.

3) En això dels trios, no tinc res a dir. És veritat: aquests trios són molt, molt freqüents en la literatura. Capità Tro, Jabato, Corsari de Ferro, etcetra. Sí, són un recurs molt normal, i que en ocasions dóna "fruits literaris" molt bons. No sé, nois, suposo que els literaris som els únics als qui ens aprofita relliscar dos cops amb la mateixa pedra... ;)

Això és tot. Salut, tintinaires!!

_________________
Que passis un bon dia i que tinguis sort. Visquen Tintín i Hergé.


Torna a l’inici
 Perfil  
 
 Assumpte de l’entrada:
EntradaPublicat: dv. oct. 26, 2007 8:30 pm 
Desconnectat
Avatar de l’usuari

Membre des de: dv. des. 03, 2004 8:47 pm
Entrades: 163
Respondré al gran Crom:

1) És certa l'acepció suposada: poques persones d'un grup molt, molt més gran

2) Segueixo amb la meva tesi: No dic que Tornassol sigui infantil, sino insegur. En el seu fur intern, ell dubta, no sap si realment tota aquella parafernàlia de Sbrodj no pot ser pas una enganyifa: no sap si el coet i/o el viatge reeixiran. Aquesta és la seva por que no gosa pas manifestar. Però es revolta quan el capità li ho insinua.
És com quan nosaltres critiquem als de casa, però no podem suportar que algú de fora ens digui el mateix.

I reprenent el meu darrer post, s'ha de trobar un sà terme mitjà que abasti el pluralisme ubicat entre un "congrés búlgar" i una "escissió revisionista"


Torna a l’inici
 Perfil  
 
 Assumpte de l’entrada:
EntradaPublicat: ds. nov. 10, 2007 7:28 am 
Desconnectat
Avatar de l’usuari

Membre des de: dt. des. 12, 2006 3:44 pm
Entrades: 503
Xifort ha escrit:
(...)
2) Segueixo amb la meva tesi: No dic que Tornassol sigui infantil, sino insegur. En el seu fur intern, ell dubta, no sap si realment tota aquella parafernàlia de Sbrodj no pot ser pas una enganyifa: no sap si el coet i/o el viatge reeixiran. Aquesta és la seva por que no gosa pas manifestar. Però es revolta quan el capità li ho insinua.
És com quan nosaltres critiquem als de casa, però no podem suportar que algú de fora ens digui el mateix.
(...)

La teva hipòtesis sobre l'enrabiada d'en Tornassol és interessant i té una forta verosimilitud, però jo en proposo una altra.

En Tornassol no és escèptic sobre la solidesa i el possible fracàs del seu invent, sinó sobre la pressuposada crítica aguda que fa el capità sobre les seves hores de feina.

Què vull dir? Per exemple: fixeu-vos en que en Tornassol assenyala un grup de gent (aparentment, delineants) que estan treballant, i li diu al Haddock: "I tota aquesta gent també la fa, la mona, oi?".

En Tornassol s'enfada, potser, perquè la seva feina d'hores i hores està siguent ridiculitzada, tractada amb menyspreu, com una mona que gesticula de forma graciosa però tonta. Podria haver dit: "Jo no estic fent la mona!! El que faig és molt seriós i mereix més dignitat!! Estic enviant el primer home a la lluna, i això no és cosa de conya!! Entesos??".

Que consti que, el que estic dient no és més que una contrahipòtesis que vol complementar una hipòtesis (la de Xifort respecte a la meva). Fent una mica de refranyer: "no pots fabricar un llumí si no hi poses dos extrems", oi?

_________________
Que passis un bon dia i que tinguis sort. Visquen Tintín i Hergé.


Torna a l’inici
 Perfil  
 
 Assumpte de l’entrada:
EntradaPublicat: ds. nov. 10, 2007 9:25 pm 
Desconnectat
Avatar de l’usuari

Membre des de: dv. des. 03, 2004 8:47 pm
Entrades: 163
És molt plausible, mestre Crom.
Tanmateix l'exabrupte fòra excessiu, sobre tot si veiem la reacció d'es Silvestre davant el cap de seguretat.


Torna a l’inici
 Perfil  
 
 Assumpte de l’entrada:
EntradaPublicat: dg. nov. 11, 2007 3:33 pm 
Desconnectat
Avatar de l’usuari

Membre des de: dt. des. 12, 2006 3:44 pm
Entrades: 503
Xifort ha escrit:
És molt plausible, mestre Crom.
Tanmateix l'exabrupte fòra excessiu, sobre tot si veiem la reacció d'es Silvestre davant el cap de seguretat.

Clar que l'exabrupte és excessiu, o fins i tot, potser una mica insufrible i tot, qui sap...

Però clar, els còmics de Tintín, malgrat tinguin davant algú la fama de còmics "suavitzats i infantils", són una barreja una mica equidistant entre còmics infantils i còmics per a gent d'edat madura.

Vull dir que, per exemple, el Tintín es troba en infinitat de situacions a punt de morir, en Haddock s'emborratxa, en Tornassol té una sordera insufrible, els Dupond posen les esposes i intenten forçar el Tintín a dur-lo a la presó, etcetra.

En resum: els còmics de Tintín presenten una versió suavitzada d'una realitat una mica "forta". Tintín no és ni la Caputxeta Vermella ni el Patufet; potser ho sembla per l'estil de narració, però no per les situacions contingudes.

Si us fixeu, per exemple, en "Tintín al llac dels taurons" (potser el còmic de Tintín no d'Herge que, per dir-ho així, és el més destinat només als petits), en Tíntin està res menys que a punt de morir quan la base submarina de Rastapopoulos (per un explosiu colocat per aquest mateix com a venjança) li peta als morros, i el Haddock veu des d'un vaixell, alarmat, com una explosió remou les aigües... Com a situació i com a fets narrats, no és el que diríem "Heidi", no trobeu?

Els còmics de Tintín són (excepte a "Les joies de la Castafiore"), unes situacions de quasi-mort, perill i alarma, explicades sota un llenguatge suavitzat (o potser no tant suau a "Tintín al país dels soviets").

I clar, tornant al tema del gran Xifort, clar: en Tornassol té una actitud molt, molt desmesurada davant la paraula "mona" (que, per a ell, representa una contradicció gravíssima de la seva feina) i davant el cap de seguretat (que només volia posar una mica d'ordre).

En Tornassol exagera molt. No n'hi havia per a tant. Però mireu, els còmics de Tintín estan per a donar espectacle, oi? Doncs això.

_________________
Que passis un bon dia i que tinguis sort. Visquen Tintín i Hergé.


Torna a l’inici
 Perfil  
 
Mostra les entrades dels darrers:  Ordena per  
Publica un nou tema Respon al tema  [ 11 entrades ] 

Totes les hores són UTC


Qui està connectat

Usuaris navegant en aquest fòrum: No hi ha cap usuari registrat i 1 visitant


No podeu publicar temes nous en aquest fòrum
No podeu respondre en temes d’aquest fòrum
No podeu editar les vostres entrades en aquest fòrum
No podeu eliminar les vostres entrades en aquest fòrum
No podeu publicar fitxers adjunts en aquest fòrum

Cerca:
Salta a :  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Template made by DEVPPL - Traducció del phpBB: Isaac Garcia Abrodos